18-07-2022
Het laatste nieuws rondom de Philips veiligheidsmelding
Laatst geüpdatet 28-2-2022 - 13:45 uur
Philips stuurt veiligheidsmelding uit voor bepaalde slaap- en beademingsapparaten, om mogelijke gezondheidsrisico’s als gevolg van geluiddempend schuim, tegen te gaan. Wij begrijpen dat dit vragen oproept en willen u zo goed mogelijk van informatie voorzien. Op deze pagina zullen wij u van de meest recente informatie voorzien.
Wat speelt er?
Philips kondigt in hun persbericht van 14 juni een terugroepactie van o.a. de Dreamstation 1 aan. Na een specifieke test van de apparatuur, kwam Philips tot de conclusie dat er een kans aanwezig is dat het geluidsisolerende schuim in het PAP-apparaat afbrokkelt. De afgebrokkelde deeltjes zouden dan via de slang en het masker ingeademd kunnen worden. Het inademen van deze deeltjes kan leiden tot gezondheidsrisico’s.
Behoort mijn PAP-apparaat tot de getroffen apparatuur?
- DreamStation 1 CPAP, Auto BiPap
- System One 60 series
- DreamStation Go
Wat adviseert de Vereniging Van Artsen in Nederland?
In reactie op de veiligheidswaarschuwing, hebben de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose en de Slaapgeneeskunde Vereniging Nederland een advies uitgebracht die wij graag met u delen:
“Wij achten het niet gewenst om op dit moment in algemene zin patiënten te adviseren te stoppen met het gebruik van de genoemde apparaten tot er meer informatie is.”
Wat adviseert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd?
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft informatie opgevraagd bij Philips om beter zicht te krijgen op risico’s van het gebruik van CPAP, BiPAP en beademingsapparaten. Op basis hiervan heeft de inspectie samen met andere medisch behandelaars de volgende constateringen en aanbevelingen gevormd:
- Binnen Europa zijn geen meldingen van gezondheidseffecten gedaan;
- Uit de gegevens van de fabrikant zijn geen acute gezondheidsrisico's vastgesteld;
- Er is nader onderzoek ingesteld om eventuele langetermijneffecten in kaart te brengen;
- Van verergerende factoren voor het vrijkomen van de deeltjes, zoals hoge temperatuur en luchtvochtigheid is in Nederland hoogstwaarschijnlijk geen sprake. Daarnaast maakt Total Care géén gebruik van ozonhoudende schoonmaakmiddelen;
- Volgens de inspectie blijkt geen veiligheidsrisico dat significant opweegt tegen de medische risico’s die aan de orde zouden zijn bij het stoppen van het gebruik van deze apparatuur. De algemene aanbeveling is daarom, zowel voor wat betreft de beademingstoestellen, als voor de apneu-slaapondersteuningsapparatuur, de therapie voort te zetten.
Kan ik nu al mijn apparaat omwisselen?
We begrijpen dat u zich zorgen maakt en dat u uw apparaat zou willen omwisselen. Helaas betreft het een wereldwijd probleem en is er nog geen vervangende apparatuur voor alle gebruikers. Als leverancier doen wij er alles aan om alle gebruikers zo spoedig mogelijk te voorzien van een oplossing. Gezien de enorme operatie vergt dit tijd.
Op dit moment kunnen wij ook nog geen duidelijkheid geven wanneer uw apparaat omgewisseld wordt. Zodra uw apparaat in aanmerking komt, wordt er contact met u opgenomen voor het maken van een afspraak. Dat hoeft u niet zelf te doen.
Is het mogelijk om een PAP-apparaat als particulier aan te kopen?
Nee, op dit moment kunnen wij helaas geen PAP-apparatuur beschikbaar stellen voor verkoop. Dit geldt voor alle merken.
Zodra er een passende oplossing is betreft de berichtgeving over Philips apparatuur, kunnen wij terugkomen op uw offerte-aanvraag.
Als ik naar jullie overstap, kan ik dan wel een ander PAP-apparaat krijgen?
Nee, op dit moment kampt elke leverancier van PAP-apparatuur met hetzelfde probleem. Wij kunnen u in dit geval niet anders helpen dan uw huidige leverancier en andersom.
Kan ik zelf checken of er schuim in mijn apparaat zit?
Nee, het schuim is niet van buitenaf zichtbaar. U kunt en mag het apparaat niet zelf uit elkaar halen. Mocht dit nodig zijn dan zullen onze medewerkers of een team van Philips deze handeling uitvoeren.
Hoever is het omruil- en reparatieprogramma?
Philips heeft in eerdere berichtgeving aangegeven dat zij vanaf eind september 2021 starten met hun omruil- en reparatieprogramma. Philips geeft aan minimaal 12 maanden nodig te hebben voor het gehele omruil- en reparatieprogramma in Nederland, al dan niet wereldwijd.
Tot onze spijt komt het omruil- en reparatieprogramma vanuit Philips langzaam op gang. Total Care heeft in oktober een zeer kleine hoeveelheid PAP-apparaten ontvangen. Hiermee zijn de eerste cliënten omgezet naar een vervangend apparaat.
Wij begrijpen dat het vragen oproept wanneer u om zich heen berichten van andere gebruikers leest, waarbij de apparatuur wel al gewisseld is. De apparatuur die Philips beschikbaar stelt, wordt naar rato verdeeld onder alle Nederlandse leveranciers, waardoor niet elke leverancier evenveel vervangende apparatuur per levering ontvangt.
Wij zullen ons, samen met alle betrokken partijen, in blijven zetten voor het omruil-/reparatieprogramma. Zodra wij meer relevante informatie kunnen verstrekken, informeren wij onze gebruikers hier persoonlijk over.
Communicatie
Hieronder kunt u de verzonden e-mails teruglezen:
Heeft u nog geen e-mail ontvangen? Dan kan dat de volgende redenen hebben:
- De mail is in uw spambox terecht gekomen
- Wij zijn niet in het bezit van uw juiste e-mailadres
- Uw e-mailadres is niet bekend bij ons. In dit geval heeft u een brief per post ontvangen.
Anderen lazen ook: