08-03-2022

Afbeelding slanghoes en verwarmde slang

Het verschil tussen een verwarmde slang en slanghoes

Iedere CPAP-gebruiker heeft wel eens last van condensvorming in de slang of het masker of zelfs van een borrelend geluid tijdens de nacht. De verwarmde slang en de slanghoes zijn populaire accessoires om dit probleem op te lossen. In deze blog lichten we toe waar de accessoires voor dienen en wat de verschillen zijn tussen deze twee producten. Overweeg je een van de producten aan te schaffen? Na het lezen van deze blog weet je precies welk product je het beste kan aanschaffen.

Condensvorming
Tijdens het gebruik van CPAP-therapie kan condensvorming in de slang ontstaan. Condens is een vochtprobleem en ontstaat wanneer vochtige, warme lucht in contact komt met koudere oppervlakken. Doordat de lucht in de slang afkoelt, condenseert dat tegen de wand van de slang. Hierdoor komt er soms vocht in het masker en ontstaat er een borrelend geluid in de slang.

Slanghoes
Een slanghoes is van fleecestof gemaakt en houdt de slang tijdens het gebruik van de therapie warm en voorkomt op deze manier condensvorming. Het product is geschikt voor de standaard slang van 1,80m.

Verwarmde slang
Een verwarmde slang heeft een spiraalvormig verwarmingselement door de slang, waardoor de lucht in de slang niet kan afkoelen, maar er zelfs sprake is van een warme luchtstroom. Deze warme luchtstroom vermindert de kans op irritatie van de neusslijmvliezen en een droge mond. De verwarmde slang geeft dus extra comfort ten opzichte van de slanghoes.

Heb je alleen last van condensvorming, dan is een slanghoes een goed accessoire om je therapiecomfort te vergroten. Heb je naast condensvorming ook last van een droge mond of geïrriteerde neusslijmvliezen? Dan raden we je aan te kiezen voor de verwarmde slang.

Condens komt vaker tijdens de winterperiodes, omdat de slaapkamertemperatuur gemiddeld kouder is dan in de zomer en het temperatuurverschil tussen de slang en lucht dus groter is. Heb je enkel last van condensvorming in de winterperiodes, dan kun je dat zeker opnemen in je afweging.

Anderen lazen ook: