04-11-2022

Slaapapneu ervaring van Annemieke - Een doorstart met CPAP-therapie

Tien jaar geleden kreeg Annemieke (60) de diagnose slaapapneu. Na een MRA beugel, CPAP-therapie en een tijd helemaal niets, bleek CPAP-therapie toch de juiste oplossing voor Annemieke te zijn. Annemieke is door de gevolgen van een postnatale depressie en de restklachten van slaapapneu afgekeurd om te werken. Ze vult haar dagen nu met lezen, breien, koffie drinken met vriendinnen, spelen met haar kleindochter en wandelen met haar tijdelijk oppashondje. Ze deelde haar ervaring over slaapapneu om anderen te helpen.


Het verloop van de eerste diagnose

Annemieke kreeg tien jaar geleden al de diagnose slaapapneu. Haar dochter bleef destijds bij haar slapen en schrok zich rot toen Annemieke steeds stopte met ademen. Toen Annemieke de dag daarna op internet rond ging zoeken, vielen er veel dingen op zijn plaats. Ze kreeg een slaaponderzoek in het ziekenhuis, waar een AHI van 40 uitkwam. Vervolgens kreeg Annemieke nog een slaaponderzoek onder narcose, om te zien wat er in haar keel gebeurde bij een ademstop. Hierdoor kwamen de dokters erachter dat de tong van Annemieke de oorzaak was. Deze viel achter in haar keel, waardoor ze niet kon ademen. Op basis van dit onderzoek werd en besloten om een MRA beugel aan te meten voor Annemieke.

Eenmaal begonnen aan de therapie met een MRA beugel, leek dit zijn vruchten af te werpen. Annemieke leek wat minder vermoeid, maar na enkele jaren bijstellen van de MRA beugel, hield zij hier te veel gewrichtsklachten aan over, waardoor er besloten werd om over te stappen op CPAP-therapie.

De CPAP-therapie begon niet prettig. De instellingen van het CPAP-apparaat werden door Annemieke’s toenmalige leverancier niet goed genoeg op haar afgesteld, waardoor zij meerdere malen ‘s-nachts wakker werd door de benauwdheid. Hierdoor liet Annemieke het verslonzen, waardoor ze geen verschil ervaarde en hierna gestopt is met de therapie.


Doorstart CPAP-therapie

Vier jaar geleden besloot Annemieke de draad toch weer op te pakken. Het gebrek aan energie begon haar op te breken, wat haar deed besluiten om een nieuw slaaponderzoek uit te laten voeren. Hier kwam een AHI van 46 uit en Annemieke begon opnieuw aan de CPAP-therapie. Dit keer vastberaden om het vol te houden, want na enige tijd kreeg ze haar energie weer terug en leek haar Restless Legs Syndrome ook minder te worden. Dit is een syndroom waarbij je benen gedurende de nacht onvrijwillige en ongecontroleerde bewegingen maken. Dit motiveerde Annemieke om de therapie wel door te zetten. Inmiddels kan haar kleindochter ook weer blijven logeren, zonder gesnurk van oma. Ze vindt het zelfs zo interessant, dat ze een oud masker en slang van Annemieke voor haar poppen gebruikt. "Zo kunnen de poppen hetzelfde als oma slapen."

Vorig jaar is Annemieke door middel van een maagverkleining 53 kilo afgevallen. Dit was een hele ingreep met veel bijkomstigheden. Hierop volgde een nieuw slaaponderzoek, maar een maagverkleining bleek geen vruchten af te hebben geworpen voor haar slaapapneu. Al was Annemieke hier wel al van uit gegaan, omdat het probleem bij haar tong ligt. Ze ervaarde wel meer lekkage na het vele afvallen. Haar gezicht is natuurlijk een stuk smaller geworden, waardoor haar masker niet meer passend was en er een nieuw, kleiner masker aangemeten moest worden.


Het is bespreekbaar

Slaapapneu is misschien niet iets wat je tijdens een kopje koffie aanhaalt, maar Annemieke neemt haar CPAP-apparaat altijd mee op reis en maakt er geen geheim van. Mede hierdoor kwam één van haar vriendinnen er na een gezamenlijke vakantie achter dat ook zij slaapapneu heeft en maakt inmiddels ook gebruik van een CPAP-apparaat. Het reizen gaat ook altijd goed met de douaneverklaring. Je gaat natuurlijk op vakantie om tot rust te komen en wanneer je je CPAP-apparaat dan niet meeneemt, ontneem je jezelf die rust. De eerstvolgende reis die voor Annemieke gepland staat is naar haar dochter in Afrika. Zij is afgelopen jaar geëmigreerd naar Rwanda en wanneer de coronamaatregelen het toelaten, gaat Annemieke het liefst zo snel mogelijk een kijkje nemen in het nieuwe leven van haar dochter. Hier gaat het CPAP-apparaat met douaneverklaring ook mee naar toe en wellicht dat een accu ook wel handig is voor de eventuele nachten zonder stroom. “Laat je in ieder geval niet remmen in je reizen hierdoor, want het kan zeker.”