04-11-2022

Slaapapneu ervaring van Ronald - Ik voel me als herboren

Ronald (56) viel ons op door zijn opmerking ‘ik voel me als herboren’ bij de telefonische controle. Voorheen leidde zijn bezoeken aan de dokter altijd tot de diagnose burn-out, waarbij hij de ene week ziek was, dan weer een tijdje kon werken en dan weer een aantal weken ziek thuis zat. Hij werd zelfs aangesproken op zijn werk, omdat hij niks zou doen en alleen maar rond zou dwalen, terwijl Ronald voor zijn gevoel heel hard werkte. Dit alles hield aan, totdat Ronald een nachtje weg was met zijn zoon, die hem erop wees dat hij enorm hard snurkte en stopte met ademhalen tijdens zijn slaap. Deze keer liet Ronald zich niet wegsturen bij de dokter en sloeg met de vuist op tafel voor een andere diagnose.


Samen een nachtje weg

Ronald leidt een actief leven, waarin zijn zoon, zijn huis, zijn werk en Elvis Presley centraal staan. Dat actieve leven heeft wel enkele jaren on-hold gestaan. Ronald begon zich steeds slechter te voelen door de jaren heen. Zijn cholesterol schoot omhoog, hij voelde zich opgebrand en had soms zelfs hallucinaties, wat hij erg beangstigend vond. Er zaten ochtenden bij dat hij opgebrand op de rand van zijn bed zat en besefte dat de dag nog moest beginnen. Op het werk heeft hij ook verschillende gesprekken gehad. Ronald zou niet goed genoeg presteren en liep alleen maar rond te dwalen tijdens zijn werk. Dit kwam koud op zijn dak, omdat hij voor zijn gevoel ontzettend hard werkte.

Begin 2019 ging Ronald samen met zijn zoon een paar nachten weg. Zijn zoon sprak hem er op aan dat hij enorm hard snurkte en soms stopte met ademen tijdens het slapen. Hierna ging Ronald naar de dokter en weigerde hij te vertrekken voordat er echt actie ondernomen werd. Hieruit volgde een slaaponderzoek en kwam er een AHI van 15 uit. Ronald kreeg de keuze tussen een MRA beugel en een CPAP-apparaat. Hij heeft toen meteen voor een CPAP-apparaat gekozen. Dat leek voor hem effectiever en vond hij beter bij zichzelf passen.


Kwestie van wennen

Het gebruik van de CPAP-apparatuur ging niet meteen vlekkeloos. Het neusmasker voelde heel warm en benauwd. Ronald gooide zijn masker ook met grote regelmaat af in de nacht en kreeg zijn ademhaling niet goed op ritme bij het slapen gaan. Dat voelde totaal niet prettig. Toen bleek dat zijn druk veranderd moest worden en daarna was het nog een kwestie van wennen. Inmiddels is het CPAP-apparaat zijn vriend geworden. Zijn vrienden weten ook van zijn slaapapneu en zo stuurt hij wel eens een foto met zijn masker op met de tekst: ‘Het is hier altijd carnaval, ik zet mijn masker weer op.’


Weer zichzelf

Het heeft ongeveer een jaar geduurd voordat Ronald verschil merkte. Mensen om hem heen merkte op dat hij er vrolijker en beter uit zag. Hij voelde zich ook vrolijker en was niet meer zo negatief over alles. Nu kan hij dingen naast zich neerleggen, waar hij voorheen altijd op alles in ging. Zijn cholesterol is ook weer goed en zijn nachten lijken veel korter, doordat hij goed slaapt. Inmiddels heeft hij zijn huis en tuin weer volledig op kunnen knappen, omdat hij zich weer stukken beter voelt. Een echte frisse start. Hij is afgelopen zomer weer samen met zijn zoon op vakantie geweest. Die was ook blij dat zijn vader het apparaat meenam. Nu kon hij ook rustig slapen.