16-02-2022

Waarom een verwarmde slang kopen voor CPAP therapie?

Last van de koude lucht, een droge mond of condensvorming in de slang gedurende CPAP therapie? Als CPAP gebruiker heb je vast gehoord over de verwarmde slang. 

In deze blog krijg je als CPAP gebruiker antwoord op de meest gestelde vragen over de verwarmde slang. Wat zijn de voordelen van het gebruik van een verwarmde slang, hoe maak je de slang schoon en welk merk verwarmde slang heb je nodig voor je CPAP apparaat?

  1. Voordelen van de verwarmde slang
  2. Hoe maak je een verwarmde slang schoon?
  3. Welk type verwarmde slang aanschaffen?
  4. Wordt een verwarmde slang vergoed?

1. Voordelen van de verwarmde slang
Als gebruiker van CPAP therapie kunnen verschillende bijwerkingen voorkomen, die het comfort en de therapietrouw negatief beïnvloeden. Condensvorming in de slang, koude lucht, maskerlekkage, mondlekkage, uitdroging van het neusslijmvlies of andere ongemakken in de neus, kunnen aanleidingen zijn voor het verstoren van de slaap.
Het gebruik van een verwarmde slang vermindert koude lucht en voorkomt condensvorming in de slang, doordat de slang gedurende het gebruik van de therapie wordt verwarmd. Daarnaast zorgt de warme luchtstroom ervoor dat irritatie van de neusslijmvliezen wordt voorkomen of sterk verminderd.

2. Hoe maak je een verwarmde slang schoon?
Net zoals alle andere CPAP accessoires, wordt aangeraden de verwarmde slang regelmatig door te spoelen met mild afwasmiddel. Het regelmatig reinigen draagt bij aan de gezondheid en de levensduur van producten.
Voorkom tijdens het reinigen aanraking met stroomcontactpunten op de verwarmde slang. Dit kan er voor zorgen dat de verwarmde slang kapot gaat.

3. Welk merk verwarmde slang moet ik aanschaffen?
Er worden verschillende merken CPAP apparaten zoals ResMed, Philips, DeVilbiss en Löwenstein ingezet voor CPAP-therapie in Nederland. ResMed en Philips bieden eigen verwarmde slangen aan, met daarbij extra comfortinstelling mogelijkheden. De temperatuur kan apart ingesteld worden met de bevochtiging. Voor de merken DeVilbiss en Löwenstein is de Hybernite Universele slang geschikt.


4. Wordt een verwarmde slang vergoed?
CPAP-therapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering van uw zorgverzekering. Een verwarmde slang behoort volgens de landelijke richtlijnen tot de categorie comfortproducten en wordt niet vergoed uit uw basisverzekering.
Als leverancier leveren wij standaard een bevochtiger bij het CPAP-apparaat. Door de inzet van een bevochtiger met het gebruik van een standaard slang, worden bijwerkingen als uitdroging van het neusslijmvlies sterk verminderd, maar niet altijd volledig verholpen. Heeft u niet voldoende comfort met alleen de bevochtiging, dan kunt u een verwarmde slang voor eigen rekening aanschaffen.

Anderen lazen ook: