17-02-2022

clusterhoofdpijn blog

Zuurstoftherapie bij clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is een heftige, stekende pijn aan de zijkant van het hoofd, rond het oog, die in aanvallen komt. Clusterhoofdpijn staat ook wel bekend als ‘suicide headache’ (zelfmoordhoofdpijn), vanwege de ondraaglijke pijn. Kenmerkend aan clusterhoofdpijn, is dat de aanvallen blijven terugkeren voor een periode die varieert van weken tot maanden (clusters). De aanvallen duren tussen de 15 minuten en maximaal 3 uur en komen meerdere keren per 24 uur, voornamelijk in de nacht voor. Na deze clusterperiode is er een aanvalsvrije periode van minimaal drie maanden.

Een clusterhoofdpijnaanval is vaak te zien aan één van de volgende bijverschijnselen:
  • Een rood of tranend oog
  • Een verstopte neus of loopneus
  • Een zwetend voorhoofd
  • Een kleinere oogpupil
  • Een hangend ooglid of zwelling van het ooglid.
De oorzaak van clusterhoofdpijn is niet bekend. Daarentegen komt een clusterperiode vaak langzaam op gang en kan een aanval wel getriggerd worden gedurende de clusterperiode. Alcoholhoudende dranken en bloedvatverwijdende medicijnen worden gezien als de belangrijkste triggers.

Daarbij wordt een gezonde levensstijl altijd geadviseerd, met regelmaat in slaap, voeding en bijvoorbeeld medicatie. Deze factoren hebben een grote invloed op de weerstand en indirect ook invloed op de aandoening. Je kunt concluderen dat hoofdpijn niet wordt veroorzaakt door een ongezonde levensstijl, maar een ongezonde levensstijl kan hoofdpijn wél uitlokken en/of verergeren.

Behandeling met zuurstof
Gedurende deze aanvalsperiode kan clusterhoofdpijn verlicht worden door het toedienen van extra zuurstof. Deze behandeling bestaat uit het inademen van zeven tot twaalf liter 100% zuurstof in één minuut, gedurende een periode van tien tot vijftien minuten. Zuurstoftherapie heeft weinig bijwerkingen, mag dagelijks herhaaldelijk ingezet worden en is bij het goed opvolgen van de instructies een veilige behandelmethode van clusterhoofdpijn.

De therapie wordt voorgeschreven door de behandelend arts. Vervolgens ondersteunen wij, de leverancier, de cliënt met het veilig gebruik van de zuurstofcilinders. De gebruiker ontvangt een cilinder met zuurstof die op elk moment gebruikt kan worden. Vervolgens kan de gebruiker bij een aanval zuurstof opnemen, via een kapje over de neus en mond, en wordt na aantal minuten de pijn verlicht.

Wanneer de gebruiker nieuwe spullen nodig heeft of op vakantie gaat, zorgen wij voor nieuwe toebehoren of een kleinere cilinder.