Lachgassedatie

Wordt u of uw kind behandeld onder lachgassedatie? Of gaat u zelf behandelen met lachgas in uw werkomgeving?
Deze informatie pagina geeft u een algemene blik op het onderwerp lachgassedatie.

✔ Gekwalificeerd opleider

Grodenta is naast leverancier en adviseur ook een vooraanstaande opleider voor (tand)artsen en assistenten in Nederland, België en Duitsland, in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam (ACTA).

✔ All-in service en onderhoud

Onze service omvat jaarlijks onderhoud, waardoor u en uw collega's ten allen tijde veilig met onze apparatuur kunnen werken. 

✔ Advies op maat

Grodenta gelooft in service en advies op maat. Geen standaard toepassingen, maar toepassingen specifiek afgestemd op uw wensen uw praktijkruimte.

Lachgassedatie voor diverse medische behandelingen

Lachgassedatie in het algemeen

Hier vindt u antwoorden op een breed scala aan vragen en onderwerpen met betrekking tot lachgassedatie. Of u nu meer wilt weten over de toepassingen, voordelen, of het proces zelf, wij bieden u een uitgebreide bron van informatie. Ontdek hoe lachgassedatie een veilige en effectieve methode is om angst te verminderen en comfort te vergroten in diverse medische, tandheelkundige en cosmetische situaties.

Onderstaand vindt u een aantal veelgestelde vragen.

  1. Wat is lachgassedatie?
  2. Hoe werkt lachgassedatie?
  3. Wanneer gebruik je lachgassedatie?
  4. Voordelen van lachgassedatie
  5. Zijn er bijwerkingen?
  6. Voor wie is lachgassedatie geschikt?
  7. Lachgassedatie bij de tandarts
  8. Lachgassedatie bij cosmetische behandelingen
  9. Lachgassedatie bij medische behandelingen
  10. Wordt er vanuit de verzekering iets gedekt?

Wat is lachgassedatie?

Lachgassedatie, ook wel lachgas-anxiolyse genoemd, is een absoluut veilig en vertrouwd hulpmiddel waarbij de patiënt gesedeerd wordt en toch continu bij bewustzijn blijft. De patiënt krijgt met behulp van een neus- of full face masker een mengsel van zuurstof en lachgas toegediend welke een kalmerende en rustgevende werking heeft. Doordat de patiënt bij bewustzijn blijft bij de sedatie is het voor de patiënt mogelijk om te reageren op eventuele instructies. Naast het kalmerende en rustgevende effect wordt lachgassedatie ook ingezet om het kokhalsreflex te verminderen. Mede hierdoor kan een medische, cosmetische of tandheelkundige behandeling zonder stress plaatsvinden.

Demo aanvragen    Offerte aanvragen

Hoe werkt lachgassedatie?

Voordat het toedienen van het lachgas begint, dient u alles rondom de gehele behandeling eerst te bespreken met uw patiënt. De gezondheid en eventueel het medicijngebruik van de patiënt komen aan bod, net als de uit te voeren behandeling en de te verwachten effecten van de lachgassedatie. Tevens wordt de praktische gang van zaken doorgenomen zodat er geen onduidelijkheden meer zijn voor uw patiënt.

Bij lachgassedatie krijgt een patiënt via een neus- of mondmasker een mengsel van zuurstof en lachgas toegediend. De hoeveelheid zuurstof in dit mengsel is minimaal 50%. Vervolgens kan het percentage lachgas in dit mengsel langzaam worden verhoogd door de behandelaar, tot het optimale percentage lachgas in verhouding tot zuurstof (ofwel de optimale concentratie van het mengsel) wordt bereikt. De patiënt zal zich op dit optimale niveau een stuk rustiger en ontspannen voelen, maar blijft wel bij bewustzijn. De sedatie werkt alleen wanneer het neus- of mondmasker gedurende de gehele behandeling gedragen wordt. Het gevoel dat de patiënt ervaart wordt ook wel het champagne-gevoel genoemd: de patiënt voelt zich door het lachgas aangenaam, warm, ontspannen en een beetje een ‘afwezig’. Er ontstaan tintelingen in de handen, benen en lippen. Tevens is het tijdsbesef van de patiënt sterk verminderd: lange ingrepen voelen aan als een korte ingrepen.

Demo aanvragen    Offerte aanvragen

Wanneer gebruik je lachgassedatie?

Lachgassedatie wordt binnen de tandheelkunde al sinds 1986 ingezet. Het gebruik van lachgas tijdens een tandheelkundige behandeling is destijds officieel goedgekeurd door het Ministerie van Volksgezondheid in Nederland. In november 2016 is er in België door de Hoge Gezondheidsraad een rapport opgesteld waarin het gebruik van lachgas als nuttig wordt beschouwen. Lachgas wordt binnen de zorg ingezet voor allerlei verschillende doelgroepen en branches: zowel bij kinderen als volwassenen met tandartsangst, bij mensen met een verstandelijke beperking, bij mensen met een extreme kokhalsneiging, bij mensen met prik (vaccinatie) angst, bij mensen met angst voor bepaalde cosmetische/plastische ingrepen en voor comfort bij veel standaard medische ingrepen en behandelingen. Eenvoudige behandelingen binnen de cosmetische/plastische chirurgie die als relatief pijnlijk worden beschouwt zijn ook uiterst geschikt voor lachgassedatie om zo het comfort te verhogen voor patiënt en behandelaar.

Demo aanvragen    Offerte aanvragen

Wat onze klanten zeggen

Persoonlijke aanpak bij Grodenta

Bij Grodenta geloven we in een persoonlijke benadering. Wij passen onze dienstverlening aan op uw specifieke praktijkbehoeften, van advies en levering tot opleidingen en service. Laat ons u helpen de beste zorg te bieden.

Demo aanvragen    Offerte aanvragen

Veel gestelde vragen

Zijn er bijwerkingen?

De toediening van lachgas is een veilige en kindvriendelijke procedure. Het mengsel van lachgas met zuurstof zorgt voor een veilige roes waardoor de patiënt zijn zorgen over de behandeling verliest. Het is mogelijk dat de patiënt euforie of een lachkick ervaart, echter probeert u als behandelaar dit te voorkomen. Te veel lachen is tijdens de sedatie een teken van oversedatie en zorgt tevens voor lekkage in de kamer. Tijdens de behandeling kunnen er tintelingen worden waargenomen in de mond of in ledematen.

Sommige patiënten kunnen last hebben van lichte bijwerkingen zoals duizeligheid, licht in het hoofd en misselijkheid. Deze bijwerkingen verdwijnen enkele minuten na het aanpassen van de mening van het zuurstof/lachgas mengsel. Na afloop van de behandeling worden alle lachgasdeeltjes uit het bloed van de patiënt gespoeld om de patiënt weer helemaal bij bewustzijn te brengen. Na afloop zijn er geen bijwerkingen waarneembaar.

Voor wie is lachgassedatie geschikt?

Lachgassedatie kan in principe toegepast worden bij iedere patiënt. Hieronder staan een aantal specifieke gevallen waarbij lachgassedatie goed toegepast kan worden:

• Kinderen die angstig en of gespannen zijn voor een tandheelkundige of andere medische behandeling;
• Kinderen die moeilijk stil kunnen zitten en onrustig zijn tijdens een tandheelkundige of andere medische behandeling;
• Mensen met angst voor een tandheelkundige of andere medische behandelingen;
• Mensen met verhoogde braak- en kokhalsreflexen;
Mensen bij wie stress beter vermeden kan worden;
• Mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking;
• Mensen voor wie een reguliere verdoving niet van toepassing is;
• Mensen die graag kiezen voor een luxe behandeling met extra comfort.

Hoe werkt het bij de tandarts?

Binnen de  tandheelkunde wordt enkel gebruik gemaakt van een  dubbel neusmasker om de veiligheid van zowel de tandarts als de patiënt te waarborgen. Door een scheiding tussen toe- en afvoer bij het masker wordt zowel de verspilling als de lekkage sterk verminderd. Het latexvrije masker zit comfortabel en kan tijdens de gehele behandeling blijven zitten om zo lekkage te voorkomen.

Het afzuigen van de gassen wordt bij de tandarts veelal geregeld via de dentale handafzuigingen in de behandelkamer. Grodenta biedt tevens de optie om een ingebouwde afzuigpomp op het lachgasapparaat te leveren. Deze afzuigpomp kan direct worden aangesloten op de ventilatieschacht in de kamer.


Welke producten heeft Grodenta voor tandartsen?

Alle maskers worden geleverd in verschillende maten. Het dubbelneusmasker is verkrijgbaar in de maat kind of volwassen. Deze maten gelden ook voor de  ademballon. Grodenta biedt de optie om het masker te voorzien van een geur door middel van de  anesthesie geurstiften, om zo de behandeling nog prettiger te laten verlopen. Om de patiënt te monitoren tijdens een behandeling wordt ten alle tijden een  pulse oximeter  gebruikt. In de webshop zijn hier verschillende varianten te verkrijgen.


Demo aanvragen    Offerte aanvragen

Hoe werkt het bij de cosmetische behandelingen?

Een andere specialisatie van Grodenta is lachgassedatie voor cosmetisch/plastische chirurgische ingrepen. Laserontharing, botox, fillers, liposuctie, Ultherapy en vele andere behandelingen zorgen relatief vaak voor lichte of irriterende pijn wat voor een minder prettige ervaring kan zorgen. Dit geldt ook voor ingrijpende behandelingen waarbij er alleen gebruik gemaakt wordt van plaatselijke verdoving. Het gebruik van lachgassedatie verhoogd hierbij het comfort van de patiënt. Om aan de wensen en behoeftes van uw praktijk te voldoen, wordt de opzet van onze apparatuur compleet afgestemd op uw praktijk.

Welke producten heeft Grodenta voor cosmetische behandelingen?

Voor de cosmetische behandelingen wordt er gewerkt met verschillende toedieningssystemen; een transparant licht plakmasker voor de neus en een fullface masker voor lange, ingrijpende behandelingen. Het slangencircuitsysteem welke gebruikt wordt voor cosmetische behandelingen is verschillend ten opzichte van de slangencircuits voor de tandheelkundige branche. Voor cosmetische behandelingen wordt het medisch volgelaatsysteem gebruikt.

Hoe werkt lachgassedatie bij medische behandelingen?

Grodenta heeft door jarenlange ervaring en deskundigheid de beste applicaties ontwikkeld voor medische lachgassedatie. Dit heeft er toe geleid dat onder andere de SEH, CBT, kinderafdelingen en verschillende geboortecentra al voorzien zijn van een op maat ontwikkelde opzet.

De focus binnen deze afdelingen ligt op angst- en stressvermindering waardoor zowel volwassen als kinderen een fijnere ervaring hebben tijdens hun verblijf of behandeling. De apparatuur werkt geheel op gasdruk en is dus binnen enkele seconden toe te passen, hierdoor is de apparatuur van Grodenta voor vele artsen een betrouwbaar en effectief hulpmiddel.

De meest voorkomende toepassing binnen de medische branche is het volgelaatsmasker. Met de ingebouwde eenrichting ventielen en filters wordt het de toedienen en afzuigen van het gas geheel van elkaar gescheiden. Dit verhoogt de hygiëne en zorgt ervoor dat lekkage en verspilling sterk wordt verminderd.

Welke producten heeft Grodenta voor medische behandelingen?

Voor medische behandelingen hebben we het medisch volgelaatsysteem als toedieningscircuit. Binnen de medische branche wordt er gebruik gemaakt van de full-face maskers. Daarnaast heeft Grodenta ook een defibrillator in het assortiment. Het is verplicht om een defibrillator te hebben als er met lachgassedatie wordt gewerkt.

Wordt er vanuit de verzekering iets gedekt?

De tandheelkundige kosten voor het toedienen van lachgas kunnen worden ingediend bij de zorgverzekeraar onder de codes B10- B11- B12. In de meeste gevallen wordt dit vergoed vanuit de basisverzekering. De behandelaar dient een machtiging bij de zorgverzekeraar in voor de vergoeding van de gemaakte kosten. Wanneer er sprake is van bijvoorbeeld angst en de patiënt heeft een doorverwijzing van de huisarts, kan dit het machtigingsproces vergemakkelijken. Echter verschilt het beleid voor de vergoeding van lachgassedatie per zorgverzekeraar. Dit beleid is terug te vinden op de website van de desbetreffende zorgverzekeraars.