Lachgassedatie binnen de geboortezorg

Lachgas als bestrijding van de pijn tijdens de bevalling

Bijna alle vrouwen ervaren de ontsluitings-weeën, de samentrekkingen van de baarmoeder die ervoor zorgen dat de baarmoedermond zich opent, als pijnlijk. Datzelfde geldt voor de uitdrijvingsweeën, die samen met het persen zorgen dat het kind geboren wordt. De duur en intensiteit van de pijn is wisselend. Meestal neemt de pijn toe naarmate de ontsluiting vordert. De pijn is voornamelijk onder in de buik aanwezig en wordt soms als rugpijn gevoeld. Een warme douche, bad, massage of het aannemen van een andere houding kunnen helpen tegen de pijn, maar soms is er meer nodig. Dan kan pijnbestrijding helpen.

Bij Grodenta beschikken we over apparatuur waarmee deze pijnbestrijding aan kan worden gegaan: het gebruik van lachgassedatie tijdens de bevalling, als manier van pijnbestrijding.

Werking van lachgassedatie

Het inademen van een mengsel van lachgas en zuurstof zorgt er voor dat vrouwen tijdens de bevalling een stuk minder pijn ervaren. Onderzoek naar de werkzaamheid van lachgas voor de behandeling van pijn tijdens de bevalling wijst uit dat bij 40 tot 50% van de vrouwen lachgas voldoende helpt. De scherpste pijn wordt niet meer ervaren en het kan zelfs soms een uitgelaten en blij gevoel worden. Het lachgas heeft verder geen enkele invloed op het verloop van de bevalling en heeft ook geen effect op de baby.

Indien u meer inhoudelijke informatie wenst over lachgassedatie in het algemeen, kunt u deze hier vinden. 

Hygiëne en veiligheid op de werkvloer

Onze toedieningssystemen zijn altijd voorzien van een filter. Deze filter wordt per patiënt vervangen en zorgt natuurlijk voor een schone, veilige werkomgeving. Daarnaast zorgt de aansluiting op de afzuiging voor een veilige werkomgeving voor alle behandelaars.


Proef demo op locatie

We bieden de mogelijkheid om een gratis proefdemo tot maximaal 4 weken uit te proberen. Op deze manier kunt u zelf kennis maken met de werking van onze apparatuur en leert u er mee werken. Dit is geheel vrijblijvend.

Het aanvragen van een demo kan gemakkelijk via onze contactpagina. U kunt eveneens ons altijd bereiken per telefoon of mail voor meer informatie.

Toediening van lachgas

Lachgas wordt met behulp van een masker toegediend. Binnen een minuut voelt de patiënt de werking van lachgas al, waardoor het noodzakelijk is om een halve minuut voor de eerste wee te beginnen met de lachgassedatie behandeling.

Afzuiging van lachgas

De mobiele destructie unit (MDU) is een slimme totaaloplossing voor het opvangen van het uitgeademde lachgas en het volledig te vernietigen. De MDU kan eenvoudig worden verplaatst van behandelkamer naar behandelkamer en is stil, doeltreffend en betrouwbaar.

De destructie unit zuivert meer dan 99% van de lachgas die in de eenheid komt. Dit zorgt natuurlijk voor een gezonde werkomgeving voor zorgverleners en minimale impact op de omliggende omgeving. De MDU is aangepast om te voldoen aan de behoefte van zorgverleners om de eenheid te kunnen verplaatsen, waardoor ze het op een eenvoudige en betrouwbare manier kunnen gebruiken. Er is ruimte gecreëerd voor twee cilinders, lachgas en zuurstof, en daarbij ook een MDM titratie-eenheid om het percentage lachgas in de mixer af te kunnen stellen per patiënt (van 0% tot 50% lachgas in verhouding tot zuurstof).

Voor meer informatie kunt u 
hier verder lezen over deze totaaloplossing. 

Voordelen

Je eigen verloskundige mag de lachgas toedienen. Het middel werkt onmiddellijk en kan gemakkelijk en snel worden in gezet. Je maakt de bevalling bewust mee en je hebt het gevoel van controle omdat je het zelf toedient. Lachgas heeft geen schadelijke gevolgen voor de baby en is snel uit je lichaam als de toediening stopt.

·         Lachgas werkt al na 1 minuut.

·         Lachgas helpt om te ontspannen en zorgt dat je de weeën beter kan verdragen.

·         Met lachgas zijn geen extra controles nodig bij jou en de baby.

·         Nadat je gestopt bent met inhaleren van het lachgas is het snel uit je lichaam.

·         Je maakt de bevalling nog steeds bewust mee.

Nadelen

Rondlopen is niet mogelijk vanwege de apparatuur waarmee lachgas wordt toegediend. En lachgas kan alleen worden gebruikt tijdens de ontsluitingsfase en niet tijdens het persen, omdat je tijdens het persen geconcentreerd moet blijven.

·         Je kunt je misselijk, duizelig of slaperig voelen. Deze bijwerkingen gaan snel weg wanneer je het lachgas niet meer gebruikt.

·         Je kunt niet staan of lopen tijdens het gebruik van lachgas.

·         Tijdens het persen kan je geen lachgas gebruiken.

·         Lachgas is niet overal beschikbaar, het wordt alleen gegeven op plekken waar speciale toedienings- en afzuigmogelijkheden zijn.

Risico's en bijwerkingen

Lachgas kent enkele bijwerkingen, maar is veilig voor de baby. In vergelijking met andere middelen voor pijnbestrijding tijdens de bevalling heeft lachgas de minste bijwerkingen voor moeder en kind. Bijwerkingen als misselijkheid en braken, duizeligheid en een uitgelaten stemming kunnen voorkomen.

Vraag vrijblijvend een offerte op voor meer informatie:

Voor meer informatie over de behandeling, het proces en het effect op de patiënten kunt u verder lezen op deze pagina.

Voor een vrijblijvende afspraak voor meer informatie over de benodigdheden in uw praktijk kunt u contact opnemen via onderstaande knop.

Vrijblijvend advies     Offerte aanvraag

We ondersteunen u graag met informatie over onze aankoop en lease mogelijkheden.