Lachgassedatie voor kinderen op de kinderafdeling

Medische behandeling voor kinderen op de kinderafdeling

Voor kinderen die onaangename ingrepen moeten ondergaan en waarbij verschillende technieken van gedragsbeïnvloeding tekortschieten om de angst tijdens een behandeling te verminderen biedt lachgassedatie op de kinderafdeling een uitstekende oplossing. Om kinderen te laten ontspannen en zich (meer) op zijn/haar gemak te laten voelen is het uitvoeren van lachgassedatie bij kinderen een volkomen veilige manier. Een veelvoorkomend verschijnsel bij het gebruik van lachgassedatie is een (positieve) stemmingsverandering, waarbij kinderen ook enigszins gelukkig kunnen zijn tijdens de uitvoering van de ingreep. Het brengt een kalmerend en ontspannen gevoel op en zorgt dat de angst en spanning van voor de behandeling weg trekt.

Lachgassedatie is een onschuldig middel dat bestaat uit een mengsel van lachgas en zuurstof. Het percentage lachgas is door de behandelend arts zelf af te stellen en kan dus per kind specifiek aangepast worden. De werking van het mengsel lachgas/zuurstof werkt binnen een paar minuten in het lichaam en het is na de toediening snel uitgewerkt. De minimale percentage zuurstof in het mengsel is altijd 50%. Ter vergelijking: in de lucht die we dagelijks inademen zit 21% zuurstof.

Om lachgassedatie bij kinderen toe te passen is het benodigd om met het kind te kunnen communiceren, vaak is dit vanaf een leeftijd van 3 jaar. Het kind moet namelijk een eenvoudig uitleg kunnen begrijpen en kunnen reageren op eenvoudige aanwijzingen, zoals het geven van signalen met de hand. De behandeling met lachgassedatie is
geen vorm van narcose:  het kind blijft gewoon zelfstandig ademen, alleen wordt dit gedaan met het full face masker. Door het full face masker wordt het mengsel lachgas en zuurstof toegediend en afgevoerd.

Apparatuur van Grodenta

Het apparaat is compleet mobiel en wordt aangepast aan de behoeftes van de kinderafdeling. Eventuele zuurstof en lachgas aansluitingen uit de muur kunnen worden gebruikt. Er kunnen tevens 2 liter of 10 liter zuurstof/lachgascilinders worden aangesloten op het apparaat. Per afdeling en locatie ontwikkelt Grodenta in overleg met de artsen de beste en makkelijkste toepassing. Wij denken graag met u mee.

Voor het afzuigen van de gassen biedt Grodenta verschillende mogelijkheden. Doordat de toepassingen van Grodenta ervoor zorgen dat het zuurstofniveau onder de 24% blijft, is het onder andere mogelijk om de apparatuur aan te sluiten op het medische vacuüm. 
Kinderen worden tijdens de behandeling aangesloten op de saturatiemeter. Middels deze apparatuur wordt de hoeveelheid zuurstof in het bloed gemeten en wordt tegelijkertijd ook de hartslag bijgehouden.

Het verloop van sedatie met lachgas bij kinderen

-        De behandeling begint met het passen van het volgelaatsmasker bij het kind. Door dit masker komt tijdens de behandeling het zuurstof/lachgas mengsel. Dit masker is door middel van een dubbele slang verbonden met de lachgasapparatuur. Deze slang bevat een binnen en een buitenslang, één voor de toevoer en één voor de afvoer.

-        De introductie van de behandeling begint met het toedienen van het mengsel zuurstof, zodat het kind gewend raakt aan de ademhaling door het volgelaatsmasker. Daarna wordt langzaam het percentage lachgas omhoog gedraaid, tot het moment dat de optimale hoogte is bereikt. Dit is in het geval dat het kind zich prettig en comfortabel voelt. Zodra het optimale percentage is bereikt, kan de behandeling plaatsvinden. De toevoer blijft ook  tijdens de behandeling aan, zodat het kind gesedeerd blijft.

-        Na de ingreep wordt afgesloten met het inademen van 100% zuurstof door het masker. Dit wordt gedaan gedurende een periode van vijf minuten.

De beleving van kinderen

De ervaring is per kind erg verschillend. In het algemeen wordt er vaak gesproken over het slaperige gevoel tijdens de sedatie en het gevoel te hebben gedroomd. Sommige kinderen kunnen zich vrijwel niets meer herinneren van de behandeling terwijl ze tijdens de sedatie wel contact hebben gehouden. Bij het inademen van het gas kan het eerste gevoel onwennig zijn. Na een paar minuten verandert dit in de meeste gevallen naar een warm, ontspannen en kalm gevoel.

Vraag vrijblijvend een offerte op voor meer informatie:

Voor meer informatie over de behandeling, het proces en het effect op de patiënten kunt u verder lezen op deze pagina.

Voor een vrijblijvende afspraak voor meer informatie over de benodigdheden binnen uw afdeling kunt u contact opnemen via onderstaande knop.

Vrijblijvend advies     Offerte aanvraag

We ondersteunen u graag met informatie over onze aankoop en lease mogelijkheden.